piątek, 3 maja 2013

Makrela zapiekana w pomidorach

Ryby świetnie harmonizują z pomidorami



Smażone filety z makreli z sosem pomidorowym na białym talerzu


Składniki

  • 1 kg makreli ( albo ok. 800 g filetów)
  • 2 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 1 łyżka stoł. suszonego estragonu
  • 1 kg  pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stoł. oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka stoł. mąki pszennej
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta czarnego zmielonego pieprzu


Tania recepta

Wartości odżywcze na osobę
  • 2360 kJ/ 565 kcal
  •      50 g białka
  •      32 g tłuszczu
  •      13 g białka


Przygotowanie: 40 min.

Przyrządzanie

Przyrządzanie


Filety z makreli opłukać w zimnej wodzie, naciąć skórkę w poprzek ( jak kiełbasę do smażenia). Ryby po obu stronach natrzeć sokiem z cytryny i pieprzem. Posypać estragonem od strony skórki, szczególnie nacięcia. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki, poćwiartkować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć czosnek, dołożyć pomidory, wsypać bazylję, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować na patelni. Wino dobrze wymieszać z mąką i zalać pomidory na patelni. Położyć makrele na pomidory ( skórką na zewnątrz). Całość dusić na małym ogniu ok. 15 min. Zdjąć z płyty i doprawić. Serwować z ziemniakami posypanymi koperkiem.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz