Ryby świetnie harmonizują z pomidorami
Składniki
- 1 kg makreli ( albo ok. 800 g filetów)
- 2 łyżki stoł. soku z cytryny
- 1 łyżka stoł. suszonego estragonu
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka stoł. oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka stoł. mąki pszennej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- szczypta czarnego zmielonego pieprzu
Tania recepta
Wartości odżywcze na osobę
- 2360 kJ/ 565 kcal
- 50 g białka
- 32 g tłuszczu
- 13 g białka
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie
Przyrządzanie
Filety z makreli opłukać w zimnej wodzie, naciąć skórkę w poprzek ( jak kiełbasę do smażenia). Ryby po obu stronach natrzeć sokiem z cytryny i pieprzem. Posypać estragonem od strony skórki, szczególnie nacięcia. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki, poćwiartkować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć czosnek, dołożyć pomidory, wsypać bazylję, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować na patelni. Wino dobrze wymieszać z mąką i zalać pomidory na patelni. Położyć makrele na pomidory ( skórką na zewnątrz). Całość dusić na małym ogniu ok. 15 min. Zdjąć z płyty i doprawić. Serwować z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz