piątek, 10 maja 2013

Czerwone buraczki z wędzonym węgorzem


 Nasze pospolite buraki trochę inaczej





plastry buraczków czerwonych na talerzu z kawałkami wędzonego węgorza



 



Składniki 

  • 2- 3 średnie czerwone buraki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 150 g wędzonego fileta z łososia
  • 4 łyżki stoł. dobrego oleju z oliwek
  • 1- 2 łyżeczki octu balsamico
  • 4 łyżki stoł. drobno posiekanego szczypiorku
  • szczypta drobno posiekanej chili
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Bardzo interesujące. Proste

Wartości odżywcze na osobę

  • 370 kcal/ 1546 kJ
  •   19.4 białka
  •   28,7 tłuszczu
  •     8,4 węglowodanów

Przyrządzanie


Buraki ugotować ( ok. 0.5 godz.) w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Schłodzić zimną wodą. Pokroić na cienkie plastry ( najlepiej na tarce). Można je też kupić już ugotowane . Balsamico wymieszać z olejem i doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi trochę ostro, może dodać papryczkę chili. Plasterki buraczków rozłożyć dekoracyjnie na talerzu i polać przygotowanym sosem z balsamico i oleju. Wędzonego fileta z węgorza pokroić na małe kawałki ( ok. 1 cm ), położyć na buraczki, posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z cytryny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz