Nasze pospolite buraki trochę inaczej
Składniki
- 2- 3 średnie czerwone buraki
- 1 łyżeczka kminku
- 150 g wędzonego fileta z łososia
- 4 łyżki stoł. dobrego oleju z oliwek
- 1- 2 łyżeczki octu balsamico
- 4 łyżki stoł. drobno posiekanego szczypiorku
- szczypta drobno posiekanej chili
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze na osobę
- 370 kcal/ 1546 kJ
- 19.4 białka
- 28,7 tłuszczu
- 8,4 węglowodanów
Przyrządzanie
Buraki ugotować ( ok. 0.5 godz.) w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Schłodzić zimną wodą. Pokroić na cienkie plastry ( najlepiej na tarce). Można je też kupić już ugotowane . Balsamico wymieszać z olejem i doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi trochę ostro, może dodać papryczkę chili. Plasterki buraczków rozłożyć dekoracyjnie na talerzu i polać przygotowanym sosem z balsamico i oleju. Wędzonego fileta z węgorza pokroić na małe kawałki ( ok. 1 cm ), położyć na buraczki, posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz