środa, 29 maja 2013

Szaszłyki z halibuta z tofu

Mało kalorii, a mimo to smaczne


szaszłyki z ryby i warzyw n ruszcie grillowym





 Składniki

  • 1 kg fileta z czarnego halibuta
  • 400 g tofu
  • 3 łyżki stoł. oleju sezamowego
  • 2 łyżki stoł. calvadosa
  • 4 łyżki stoł. wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka stoł. sosu sojowego
  • 1 łyżka stoł. soku jabłkowego
  • 2  cytryny (niepryskane/ bio)
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu ( albo 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 czerwona i zielona papryka
  • 250 g cebuli ( najlepiej warzywnej)
  • kilka listków melissy cytrynowej ( melisa lekarska)

Danie główne. Trochę skomplikowane

Wartości odżywcze na osobę
  • 310 kcal/ 1295 kJ
  •   40 g białka
  •   12 g tłuszczu
  •     9 g węglowodanów
Przygotowanie: 35 min.

Przyrządzanie


Fileta z halibuta i tofu pokroić w kostkę ( ok. 3 cm). Olej sezamowy, calvados, białe wino, sos sojowy i sok jabłkowy razem wymieszać. Wsypać startą skórkę z 1cytryny, cytrynę wydusić i razem z rozmarynem dodać do marynaty. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Wkładamy pokrojoną rybę i tofu do marynaty i odstawiamy na bok ( niech dobrze naciągnie). Paprykę oczyścić z pestek i poćwiartkować, umyć i pokroić w kostkę ( ok. 3 cm). Cebulę obrać, przeciąć w poprzek i połówki poćwiartkować. Rybę i tofu wyjąć z marynaty. Włożyć do marynaty   uprzednio przygotowane warzywa. Marynować 1-2 min. Przygotować szaszłyki- nadziać na szpice na przemian z listkami melisy wszystkie składniki. Grilować 0k. 10 min na mocnym ogniu, można od czasu do czasu przepędzlować szaszłyki marynatą. Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz