Składniki
- 1 kg fileta z czarnego halibuta
- 400 g tofu
- 3 łyżki stoł. oleju sezamowego
- 2 łyżki stoł. calvadosa
- 4 łyżki stoł. wytrawnego białego wina
- 1 łyżka stoł. sosu sojowego
- 1 łyżka stoł. soku jabłkowego
- 2 cytryny (niepryskane/ bio)
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu ( albo 1 łyżeczka suszonego)
- 1 czerwona i zielona papryka
- 250 g cebuli ( najlepiej warzywnej)
- kilka listków melissy cytrynowej ( melisa lekarska)
Danie główne. Trochę skomplikowane
Wartości odżywcze na osobę
- 310 kcal/ 1295 kJ
- 40 g białka
- 12 g tłuszczu
- 9 g węglowodanów
Przyrządzanie
Fileta z halibuta i tofu pokroić w kostkę ( ok. 3 cm). Olej sezamowy, calvados, białe wino, sos sojowy i sok jabłkowy razem wymieszać. Wsypać startą skórkę z 1cytryny, cytrynę wydusić i razem z rozmarynem dodać do marynaty. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Wkładamy pokrojoną rybę i tofu do marynaty i odstawiamy na bok ( niech dobrze naciągnie). Paprykę oczyścić z pestek i poćwiartkować, umyć i pokroić w kostkę ( ok. 3 cm). Cebulę obrać, przeciąć w poprzek i połówki poćwiartkować. Rybę i tofu wyjąć z marynaty. Włożyć do marynaty uprzednio przygotowane warzywa. Marynować 1-2 min. Przygotować szaszłyki- nadziać na szpice na przemian z listkami melisy wszystkie składniki. Grilować 0k. 10 min na mocnym ogniu, można od czasu do czasu przepędzlować szaszłyki marynatą. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz