piątek, 17 maja 2013

Karp po chinsku

Karpia można przyrządzić też inaczej



Karp gotowany na białym talerzu, z makaronem chinski i szczypiorkiem










Składniki


  • 1 kg karpia ( oczyszczonego i oskrobanego )
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki stoł. sosu sojowego ( najlepiej chinskiego)
  • 4 łyżki stoł. wytrawnej sherry
  • 3 łyżki stoł. oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka stoł. drobno pokrojonego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • 1l wywaru z ryb albo z warzyw


Specjalność. Niestety trochę drogo

Wartości odżywcze na osobę
  • 430 kcal/ 1800 kJ
  •   46 g białka
  •   23 g tłuszczu
  •     6 g węglowodanów
Przygotowanie: 40 min.
przyrządzanie: 35- 40 min.



Przyrządzanie


Karpia dobrze umyć ( wewnątrz i na zewnątrz), osuszyć i ostrym nożem naciąć ukośnie skórkę ( co 2 cm i ok. 0.5 cm głęboko). Rybę posolić  ( zewnątrz i wewnętrz) i położyć na żaroodporną płytę ( naczynie). Sos sojowy, sherry, olej i cukier wymieszać i dokładnie polać sosem karpia. Szczypiorek umyć i pokroić podłużnie w cienkie paski ( 5 cm długie) i położyć na karpia. Wywar warzywny ( rybny) zagotować w garnku, włożyć sito i postawić na nim rybę w naczyniu. Garnek przykryć i 35- 40 min gotować na parze. Serwować na płycie ( naczyniu żaroodpornym) z makaronem chinskim (makaron sojowy) i sałatą.

Naturalnie, najodpowiedniejszym naczyniem byłby tutaj wok ze specjalnym sitem (każdy wok w handlu ma takie sito do gotowania na parze), ale jeśli ktoś nie ma woka może alternatywnie użyć garnka z sitem:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz