Karpia można przyrządzić też inaczej
Składniki
- 1 kg karpia ( oczyszczonego i oskrobanego )
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki stoł. sosu sojowego ( najlepiej chinskiego)
- 4 łyżki stoł. wytrawnej sherry
- 3 łyżki stoł. oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka stoł. drobno pokrojonego imbiru
- pęczek szczypiorku
- 1l wywaru z ryb albo z warzyw
Specjalność. Niestety trochę drogo
Wartości odżywcze na osobę
- 430 kcal/ 1800 kJ
- 46 g białka
- 23 g tłuszczu
- 6 g węglowodanów
przyrządzanie: 35- 40 min.
Przyrządzanie
Karpia dobrze umyć ( wewnątrz i na zewnątrz), osuszyć i ostrym nożem naciąć ukośnie skórkę ( co 2 cm i ok. 0.5 cm głęboko). Rybę posolić ( zewnątrz i wewnętrz) i położyć na żaroodporną płytę ( naczynie). Sos sojowy, sherry, olej i cukier wymieszać i dokładnie polać sosem karpia. Szczypiorek umyć i pokroić podłużnie w cienkie paski ( 5 cm długie) i położyć na karpia. Wywar warzywny ( rybny) zagotować w garnku, włożyć sito i postawić na nim rybę w naczyniu. Garnek przykryć i 35- 40 min gotować na parze. Serwować na płycie ( naczyniu żaroodpornym) z makaronem chinskim (makaron sojowy) i sałatą.
Naturalnie, najodpowiedniejszym naczyniem byłby tutaj wok ze specjalnym sitem (każdy wok w handlu ma takie sito do gotowania na parze), ale jeśli ktoś nie ma woka może alternatywnie użyć garnka z sitem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz