Autor bloga opisuje biologię ryb, zwraca uwagę na duże wartości odżywcze mięsa ryb, możliwości przyrządzania bardzo prostych, niekonwencjonalnych i ciekawych potraw z ryb. Dowiecie się państwo także dużo o życiu ryb w ich naturalnym środowisku
Wittlinek jest chudą rybą, osiągającą do 50 cm. Długości. Występuje w Atlantyku do Lofotów. Morzu Sródziemnym i w Morzu Czarnym. Jędrne delikatne mięso nie za bardzo nadaje się do mrożenia. Mimo to łowiony w dużych ilościach trafia na rynek jako ryba mrożona, ale także jako świeża i peklowana
Sposoby przyrządzania.
Całe ryby muszą być oskrobane. Filety można z powodzeniem smażyć we frytkownicy w cieście piwnym albo panierowane na patelni. Całe ryby można dusić w wywarze rybnym z dodatkiem białego wytrawnego wina. Bardzo dobrze smakuje pieczony w folli w piekarniku. Serwować posypanego lerdamerem z kawałkami masła.
Przyprawy.
Koperek, czosnek, pietruszka, cytryna.
Przystawki.
Ostrygi, pieczarki, krewetki, muszle, szparagi, duszone pomidory, smażona cebula; sos beurre blanc, sos ziołowo- koperkowy, sos pomidorowy.
Ten przdstawiciel rodziny dorszowatych ma charakterystyczną niebieskawą barwę grzbietu i wyraźnie biały brzuch.. Nie ma wyrostka pod dolną szczęką. Osiąga osiąga od 40 do 70 cm. Długości. Obszary występowania od Falkandów do Morza Barentsa. Od wybrzeży Norwegii do Afryki ( Cap Bojador). Poza tym w Morzu Płn. i w zachodniej części Morza Sródziemnego. Ryba łowiono masowo (prawie przełowiona) na mączkę rybną, służy także jako surowiec do produkcji mrożonych, panierowanych fish finger. W Polsce bardzo „ popularny” w latach 80- tych. W wyniku embarga krajów Europy Zachodniej, USA i Kanady nałożonego na Polskę po wprowadzeniu stanu wojennego, polska flota rybacka była zmuszona szukać nowych łowisk. Tak trafiliśmy na szelf patagoński w Argentynie. Problem polegał na tym, że argentyńczycy nie łowią ryb, jedzą raczej wołowinę ( ok. 15kg. rocznie na „ głowę”). Nie odławiane stada ryb degenerują się. Błękitek z łowisk argentynskich był mocno zarobaczywiony. Niestety w siermiężnych latach 80- tych nie mieliśmy wielkiego wyboru. Jego zła sława jest zupełnie niezasłużona, wśród smakoszy jest bardzo ceniony. Jego delikatne mięso jest bardzo smaczne i często jest nazywany
„kurczakiem
wśród ryb”. Błękitek trafia na rynku jako ryba mrożona, świeża i peklowana. Można go przyrządzać podobnie jak witlinka czy inne ryby dorszowate.
Bardzo smaczna ryba nie ma ości tylko kręgosłup ,polecam smakuje nawet w galarecie
OdpowiedzUsuń