Rodzina makrelowatych nie jest za bardzo liczna, niemniej jej znaczenie dla gospodarki rybnej jest bardzo duże, odgrywa także znaczącą rolę na rynku rybnym. Najważniejszymi przedstawicielami tej rodziny są: makrele i tuńczyki.
Są to szybko pływające ryby o wrzecionowatym, opływowym kształcie ciała. Generalnie żyją w ławicach. Zamieszkują praktycznie wszystkie morza i oceany. Należą do ryb tłustych.
Makrela
D: Makrele; Engl: mackerel; Franc: maquercau; Ital: sgombro; Span: caballa.
Makrele żyją w Płn. Atlantyku od wybrzeży USA i Kanady do Morza Północnego.
A także w Morzu Sródziemnym i Czarnym. W Bałtyku występują sporadycznie i w niewielkich ilościach. Osiąga do 50 cm długości. Piszę tutaj o makreli atlantyckiej, która jest dostępna na rynkach w Europie i Ameryce Płn. Jako ciekawostkę mogę tylko podać, że istnieje jeszcze kilka podgatunków, które różnią się trochę od makreli atlantyckiej. Tutaj możemy wymienić: makrelę japońską ( scomber japonicus) i makrelę kapską ( scomber capensis), naturalnie jest ich więcej, ale tutaj podaję tylko jako przykład.Na rynku najbardziej rozpowszechnione sę makrele wędzone na ciepło i jako konserwy ( słynna skumbria w tomacie). Makrele wędzi się w całości ( po wypatroszeniu), a także jako filety czyste, zdodatkiem pieprzu, cebulki, papryki... Mięso wędzonej makreli jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju przystawek i sałatek.
![]() |
Scomber japonicus |
![]() |
Scomber capensis |
( 12 % " dobrego" tłuszczu), nadaje się doskonale do smażenia. Można je też z powodzeniem grillować, dusić w wywarze, gotować.
Np: podduszoną w wywarze warzywnym, serwujemy w sosie maślanym. Anglicy duszą makrelę w wywarze rybnym z dodatkiem włoskiego kopru i serwują z purre z zielonego agrestu, też można! Do zgrillowanych makreli doskonale pasują croutons usmażone na maśle sardelowym.
Przyprawy
Koperek, koper włoski, czosnek, nać pietruszki, pasta z sardeli, szalotki, cytryna, bielica, rzerzucha, seler naciowy.
Przystawki
Pieczarki, zielony groszek, masło ziołowe, muszle, przysmażona cebulka, sos ravigote, sos pomidorowy, sos śmietankowy z białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz