piątek, 13 kwietnia 2012

Rodzina Dorszowatych






Do rodziny dorszowatych należą generalnie ryby morskie ( jedynym słodkowodnym przedstawicielem tej rodziny, żyjącym w polskich rzekach jest miętus). Mają wydłużone, wrzecionowate ciało i małe łuski. Większość ma pod dolną szczęką podłużny wyrostek. Wszyscy przedstawiciele tej rodziny są drapieżnikam, żyją w ławicach na obszarach szelfowych. Należą do ryb chudych. W odróżnieniu od śledziowatych, zamieszkują strefy przydenne. Żywią się skorupiakami, małymi rybami nie gardzą też ikrą innych gatunków. Do najważniejszych przedstawicieli rodziny dorszowatych należą: Dorsz, plamiak, czarniak, morszczuk, błękitek, molwa, molwa błękitna, mintaj. Już to zestawienie daje nam wyobrażenie jakie znaczenie odgrywają ryby dorszowate w gospodarce żywieniowej wielu krajów. Takie kraje jak: Islandia i Norwegia były w zasadzie od tysiącleci uzależnione od połowu dorsza. Ryby dorszowate występują w Atlantyku od Anglii do Islandii i wschodnich wybrzeży Kanady i USA. W kierunku- na wschód; od Morza Północnego do Morza Norweskiego i oczywiście w Bałtyku.

Zacznę opis poszczególnych gatunków od największego przedstawiciela tej rodziny.

 

                                  Molwa



D: Lengfisch; Engl: ling; Franc: lingue; Ital: molva; Span: allung maruca.

Jest omocno wydłużonym ciele. Jej druga płetwa grzbietowa i płetwy analne rozciągają się wzdłuż całej tylnej części ciała po obu stronach. Wyrostek pod dolnęą szczęką jest wyjątkowo długi. Nie posiada łusek. Osiąga długość od 1,5 do 2 m. Główne obszary połowów to: Atlantyk od Kanału La Manche do Norwegii i Morze Północne.

Przyrządzanie.

Molwa jest dużą rybą, tak że generalnie na rynku można ją spotkać jako filety. Filety z molwy można z powodzeniem smażyć w panierce, są doskonałym składnikiem zapiekanek i zup rybnych. Nadają się też świetnie do kotletów mielonych z ryby i do hamburgerów rybnych. Do potraw z molwy pasują wszystkie ważywa o intensywnym smaku oraz intensywne sosy.

                                    Molwa błękitna


               

D: Blauleng; Engl: blue ling: Franc: lingue bleu; Ital: molva allumgata; Span: maruca. 

Molwa błękitna jest podgatunkiem molwy. Różni się tylko metalicznie błyszczącym grzbietem.Żyje głównie w północnych rejonach Atlantyku. Na rynek trafia jako ryba świeża, ale najczęściej jest oferowana jako Stockfish. Molwa błękitna może być przyrządzana tak samo jak molwa. O tym, co można zrobić ze Stockfisha; w następnym artykule.

                           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz