poniedziałek, 27 maja 2013

Sandacz z grilla

Z masłem cytrynowym, interesująca kombinacja


dwa kawałki zgrillowanego fileta z ryby przystrojone gałązkami mięty




Składniki
  • 4 filety z sandacza ( ok. 200 g sztuka)
  • 4 łyżki stoł. oleju
  • 4 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 4 łyżeczki posiekanej mięty pieprzowej
  • szczypta białego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Dla masła cytrynowego
  •  125 g masła
  • 1 łyżka stoł. posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki stoł. soku z cytryny
  • szczypta soli i białego mielonego pieprz
Do przystrojenia
  • 4 gałązki świeżej mięty


Trochę drogo. Ale łatwo

Wartości odżywcze na osobę
  • 505 kcal/ 2110 kJ
  •   38 g białka
  •   38 g tłuszczu
  •     3 g węglowodanów

Przyrządzanie

Filety opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Olej, sok cytrynowy, posiekane listki mięty i pieprz razem wymieszać i posmarować marynatą filety. Zostawić na ok.10 min w chłodnym miejscu. Masło wolno roztopić, dodać posiekaną pietruszkę, sok cytrynowy, sól i pieprz. Powstały sos cytrynowy podgrzać, ciągle mieszając trzepaczką do śmietany. Nie powinnien się zagotować. Odstawić i trzymać ciepło. Filety z sandacza położyć na grilla i grillować 5-7 min. z każdej strony, następnie posolić, przystroić listkami mięty i serwować na półmisku. Postawić ciepły sos cytrynowy do polewania ryby. Serwować z ziemniakami pieczonymi w folii i sałatką z ogórków.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz