Składniki
- 4 filety z sandacza ( ok. 200 g sztuka)
- 4 łyżki stoł. oleju
- 4 łyżki stoł. soku z cytryny
- 4 łyżeczki posiekanej mięty pieprzowej
- szczypta białego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Dla masła cytrynowego
- 125 g masła
- 1 łyżka stoł. posiekanej pietruszki
- 4 łyżki stoł. soku z cytryny
- szczypta soli i białego mielonego pieprz
- 4 gałązki świeżej mięty
Trochę drogo. Ale łatwo
Wartości odżywcze na osobę
- 505 kcal/ 2110 kJ
- 38 g białka
- 38 g tłuszczu
- 3 g węglowodanów
Przyrządzanie
Filety opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Olej, sok cytrynowy, posiekane listki mięty i pieprz razem wymieszać i posmarować marynatą filety. Zostawić na ok.10 min w chłodnym miejscu. Masło wolno roztopić, dodać posiekaną pietruszkę, sok cytrynowy, sól i pieprz. Powstały sos cytrynowy podgrzać, ciągle mieszając trzepaczką do śmietany. Nie powinnien się zagotować. Odstawić i trzymać ciepło. Filety z sandacza położyć na grilla i grillować 5-7 min. z każdej strony, następnie posolić, przystroić listkami mięty i serwować na półmisku. Postawić ciepły sos cytrynowy do polewania ryby. Serwować z ziemniakami pieczonymi w folii i sałatką z ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz