piątek, 31 sierpnia 2012

Krupnik z rybą

Ryba- w niezwyczajnej kombinacji




Składniki

100 g                         kaszy gryczanej ( perłowej)
1 l                              wody
1                               listek laurowy
1 łyż. stołowa             rosołku warzywnego w proszku
1 pęczek                    warzyw do zupy
400 g                         fileta z dorsza
100 g                         zielonego groszku
100 g                         fileta z wędzonej makreli
100 g                         krewetek
2 łyżki stoł.                świeżej, drobno posiekanej pietruszki
3 łyżki stoł.                soku z cytryny
Szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu 
Szczypta suszonego tymianku, majeranku i bazylii

Konkretna i łatwa do przygotowania zupa

Wartość odżywcza na osobę
  • 1110 kJ/ 265 kcal
  • 31 g  białka
  •   5 g  tłuszczu
  • 21 g  węglowodanów
Przygotowanie ok. 35 min.


Przyrządzanie

Każdy, kto ma trochę pojęcia o kuchni wie, że kaszę przed gotowaniem, trzeba zalać zimną wodą w garnku i zostawić na ok. 12 godz. Obecnie możemy kupić kaszę gryczaną już rozmiękczoną, a nawet ugotowaną. Podaję tutaj klasyczną receptę, a więc będzie o" moczeniu" kaszy.
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić w garnku na ok. 12 godz. Do garnka ( z nasączoną kaszą) dodajemy rosołek warzywny , liść laurowy i gotujemy 15 min.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Filety z dorsza opłukać pod zimną wodą
i razem z warzywami i suszonymi przyprawami dodać do zupy. Gotować następne 15 min. Rybę wyjąć z wywaru i rozdrobnić razem z wędzoną makrelą. Krewetki opłukać ( jeśli konieczne- usunąć jelito) i razem z kawałkami ryby dodać do zupy. Wsypać posiekaną pietruszkę, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz