Składniki
100 g kaszy gryczanej ( perłowej)
1 l wody
1 listek laurowy
1 łyż. stołowa rosołku warzywnego w proszku
1 pęczek warzyw do zupy
400 g fileta z dorsza
100 g zielonego groszku
100 g fileta z wędzonej makreli
100 g krewetek
2 łyżki stoł. świeżej, drobno posiekanej pietruszki
3 łyżki stoł. soku z cytryny
Szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
Szczypta suszonego tymianku, majeranku i bazylii
Konkretna i łatwa do przygotowania zupa
- 1110 kJ/ 265 kcal
- 31 g białka
- 5 g tłuszczu
- 21 g węglowodanów
Przyrządzanie
Każdy, kto ma trochę pojęcia o kuchni wie, że kaszę przed gotowaniem, trzeba zalać zimną wodą w garnku i zostawić na ok. 12 godz. Obecnie możemy kupić kaszę gryczaną już rozmiękczoną, a nawet ugotowaną. Podaję tutaj klasyczną receptę, a więc będzie o" moczeniu" kaszy.
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić w garnku na ok. 12 godz. Do garnka ( z nasączoną kaszą) dodajemy rosołek warzywny , liść laurowy i gotujemy 15 min.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Filety z dorsza opłukać pod zimną wodą
i razem z warzywami i suszonymi przyprawami dodać do zupy. Gotować następne 15 min. Rybę wyjąć z wywaru i rozdrobnić razem z wędzoną makrelą. Krewetki opłukać ( jeśli konieczne- usunąć jelito) i razem z kawałkami ryby dodać do zupy. Wsypać posiekaną pietruszkę, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz