Homar europejski |
Homar amerykański |
D: Hummer; Engl: lobster; Franc: homard; Ital: aragosta; Span: bogawante.
Homar należy do rodziny morskich skorupiaków z rzędu dzisięcionogów. Jest największym i najszlachetniejszym przedstawicielem tej rodziny. Praktyczne znaczenie gospodarcze mają dwa gatunki: Homar amerykański i Homar europejski.
Homar amerykański występuje w wodach u wschodnich wybrzeży USA do kanadyjskiej prowincji Labrador na północy, na południe do US- Stanu North Carolina. Jako neozoon występuje też od 1999 roku u północnych wybrzeży Szwecji, Danii i Norwegii. Istnieje przypuszczenie, że prawdopodobnie nieodpowiedzialna działalność człowieka jest przyczyną zasiedlenia. Homar europejski występuje na szelfie Atlantyku w strefie europejskiej, w Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym i w Morzu Czarnym. Jego strefa życiowa rozciąga się od Lofotów na północy do Maroka na południu, od wybrzeży Azorów na zachodzie i Izraela na wschodzie. Niestety nie występuje w Morzu Bałtyckim. Dorosłe osobniki osiągają średnio wielkość od 35 do 65 cm i wagę ciała od 1 do 6 kg. Przyrost wagi ciała homara jest uwarunkowany tylko jego wiekiem, tzn. nie można przyśpieszyć jego wzrostu poprzez intenswne metody chodowlane. Największy europejski ( złowiony) homar, miał 1,26 metra długości i ważył 9,3 kg. Największy amerykański homar ważył 20,1 kg. Ubarwienie homarów jest bardzo różnorodne, od farby intensywnie niebieskiej do ciemno fioletowej i jest zależne od odżywiania oraz koloru środowiska, w którym żyją (mimikra). Bardzo rzadko spotyka się homary albinosy czy z żółtymi kolorami. Homary posiadają dwie pary bardzo mocnych szczypiec (Chelae). Jedne szczypce ( większe) są tzw. szczypce kruszące, drugie tzw. chwytne, są mniejsze. Dla naszej kuchni przydatne są homary o długości od 35 do 45 cm i o wadze 500- 800 g. Takie homary są też oferowane na rynku, ponieważ są najsmaczniejsze. Homary możemy kupić jako żywe, zamrożone albo jako mięso w puszkach. Żywe homary powinny być przetrzymywane w zbiornikach z morską wodą ( w słodkiej wodzie giną). Przy zakupie żywych homarów trzeba zwrócić uwagę w jakiej są kondycji. Po wyjęciu z wody powinny intensywnie poruszać odnóżami i zaginać ( przyklejać) ogon do brzucha. Jeżeli zwierzęta są ospałe, nie wolno ich spożywać, można się niebezpiecznie zatruć.
Sposoby przyrządzania
W wielu krajach jest zabronione oprawianie jakichkolwiek żywych zwierząt!
Ikra homara |
Tak serwujemy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz