Składniki
100 g marchwi
2 łyżki stoł. oleju sezamowego
100 g ryżu
4 łyżki stoł. sosu sojowego
100 g zielonego groszku
200 g siewek soi
500 g fileta z dorsza
2 łyżki stoł. soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy ważywnej ( może być bullion w proszku)
2 łyżki stoł. drobno posiekanego koperku
Przyrządzanie
Marchewkę i kapustę chinską umyć i pokroić w cienkie paski. Ryż przysmażyć ( ok. 5 min) w garnku na oleju. Wsypać przygotowane warzywa i smażyć następne 5 min. Warzywa zalać 1 l wody, dodać 2 łyżki stołowe sosu sojowego. Gotować następne 20 min. Dołożyć groszek i siewki soi. Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, włożyć do zupy i dusić ok. 10 min w wywarze. Następnie wyjąć rybę z garnka, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Zupę zdjąć z płyty, doprawić, dosypać posiekanego koperku i włożyć rozdrobnioną rybę. Serwować.
Mała uwaga. W kuchni azjatyckiej sos sojowy odgrywa główną rolę, dlatego jego właściwy dobór jest bardzo ważny. Najlepiej kupować je w sklepach ekologicznych. Proszę zwrócić uwagę na nazwy " Shoyo" i " Tamari", są to bardzo aromatyczne sosy, produkowane w naturalny sposób.
Doskonały przepis. Bardzo łatwy do gotowania.
Wartość odżywcza na osobę
- 285 kcal
- 28 g białka
- 6 g tłuszczu
- 27 g węglowodanów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz