niedziela, 12 sierpnia 2012

Chinska zupa rybna

Ryby odgrywają w kuchni chinskiej bardzo ważną rolę.



Składniki

100 g               marchwi
500 g               chinskiej kapusty  
2 łyżki stoł.    oleju sezamowego
100 g               ryżu
4 łyżki stoł.   sosu sojowego
100 g               zielonego groszku
200 g               siewek soi
500 g               fileta z dorsza
2 łyżki stoł.   soku z cytryny
1 łyżeczka     przyprawy ważywnej ( może być bullion w proszku)
2 łyżki stoł.   drobno posiekanego koperku

Przyrządzanie

Marchewkę i kapustę chinską umyć i pokroić w cienkie paski. Ryż przysmażyć ( ok. 5 min) w garnku na oleju. Wsypać przygotowane warzywa i smażyć następne 5 min. Warzywa zalać 1 l wody, dodać 2 łyżki stołowe sosu sojowego. Gotować następne 20 min. Dołożyć groszek i siewki soi. Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, włożyć do zupy i dusić ok. 10 min w wywarze. Następnie  wyjąć rybę z garnka, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Zupę zdjąć z płyty, doprawić, dosypać posiekanego koperku i włożyć rozdrobnioną rybę. Serwować.
Mała uwaga. W kuchni azjatyckiej sos sojowy odgrywa główną rolę, dlatego jego właściwy dobór jest  bardzo ważny. Najlepiej kupować je w sklepach ekologicznych. Proszę zwrócić uwagę na nazwy " Shoyo" i " Tamari", są to bardzo aromatyczne sosy, produkowane w naturalny sposób.

Doskonały przepis. Bardzo łatwy do gotowania.

Wartość odżywcza na osobę
  • 285 kcal
  • 28   g  białka
  •   6   g  tłuszczu
  • 27  g   węglowodanów
Czas przygotowania ok. 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz