czwartek, 16 sierpnia 2012

Zupa rybna z curry

Trzeba ją spróbować, aby wiedzieć, jak dobrze smakuje




Składniki


500 g               dorsza
1 łyżka stoł.     soku z cytryny
1                     cebula
2 łyżki stoł.      masła
1 łyżka stoł.     mąki
2 łyżeczki        curry
3/4 l                rosołu z kurczaka ( w proszku)
1                     jabłko
1                     banan
1 łyżka stoł.    pociętego szczypiorku
sól, biały pieprz

Tanio i łatwo

 Wartość odżywcza na osobę
  • 960 kj/ 230 kcal
  • 22 g białka
  • 7 g   tłuszczu
  • 19 g węglowodanów
 Przygotowanie ok. 45 min.


Przyrządzanie


Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić i usmażyć ( zeszklić) na maśle. Wsypać mąkę i curry, wymieszać i zalać rosołem. Gotować 10 min. Banana pokroić w krążki, jabłko w drobne paseczki ( można zetrzeć na tarce na podłużne paski). Rybę posolić i włożyć do zupy na ok. 10 min. Nie gotować, tylko trzymać we wrzątku. Dołożyć jabłko i banana i rozgrzać w zupie. Wsypać pocięty szczypiorek, ostrożnie wymieszać. Serwować 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz