poniedziałek, 30 lipca 2012

Zupa krewetkowa ze szczypiorkiem i śmietaną

Następna lekka zupa na lato



Składniki


4              małe pomidory
4              małe szalotki
2              łyżki stołowe masła
1              łyżka stołowa mąki
50   ml    białego wytrawnego wina
250 ml    rosołu z kurczaka
400 ml    słodkiej śmietany
250 g       świeżych scampis ( homarzec) - bez pancerzyka
 2               pęczki szczypiorku
szczypta soli, cukru i białego świeżo zmielonego pieprzu
kilka kropli Tabasco

Szybko. Trochę drogo


Wartość odżywcza na osobę
  • 510 kcal
  • 15 g białka
  • 42 g tłuszczu
  • 15 g węglowodanów
 Przygotowanie ok. 40 min.

Przyrządzanie


Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórki, poćwiartkować i usunąć ziarnka. Następnie drobno pokroić w kawałki. Szalotki posiekać w drobną kostkę i przysmażyć ( zeszklić) na maśle, dodać mąkę i zasmażyć, dolać wino. Wlać wywar z drobiu i dodać śmietaną. Dobrze wymieszać i krótko zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać Tabasco  według własnego uznania tzn. jak pikantną zupę chcemy jeść. Pięć minut gotować na małym ogniu. W tym czasie dodajemy opłukane w zimnej wodzie scampis i pokrojone pomidory.
Szczypiorek drobno kroimy i część ( 2 łyżki stołowe ) mieszamy z zupą. Zupę zdejmujemy z płyty. Wlewamy do talerzy, posypujemy resztą szczypiorku i serwujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz