Składniki
4 małe pomidory
4 małe szalotki
2 łyżki stołowe masła
1 łyżka stołowa mąki
50 ml białego wytrawnego wina
250 ml rosołu z kurczaka
400 ml słodkiej śmietany
250 g świeżych scampis ( homarzec) - bez pancerzyka
2 pęczki szczypiorku
szczypta soli, cukru i białego świeżo zmielonego pieprzu
kilka kropli Tabasco
Szybko. Trochę drogo
Wartość odżywcza na osobę
- 510 kcal
- 15 g białka
- 42 g tłuszczu
- 15 g węglowodanów
Przyrządzanie
Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórki, poćwiartkować i usunąć ziarnka. Następnie drobno pokroić w kawałki. Szalotki posiekać w drobną kostkę i przysmażyć ( zeszklić) na maśle, dodać mąkę i zasmażyć, dolać wino. Wlać wywar z drobiu i dodać śmietaną. Dobrze wymieszać i krótko zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać Tabasco według własnego uznania tzn. jak pikantną zupę chcemy jeść. Pięć minut gotować na małym ogniu. W tym czasie dodajemy opłukane w zimnej wodzie scampis i pokrojone pomidory.
Szczypiorek drobno kroimy i część ( 2 łyżki stołowe ) mieszamy z zupą. Zupę zdejmujemy z płyty. Wlewamy do talerzy, posypujemy resztą szczypiorku i serwujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz