Składniki
1 cebula
400 g ziemniaków
1 pęczek warzyw do zup
2 łyżki stołowe oleju z oliwek
4 łyżki stołowe mąki
1 łyżeczka rozdrobnionych suszonych grzybów
2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
1 l wywaru z wołowiny ( może być ekstrakt w proszku)
500 g fileta z karmazyna ( może być mrożony)
250 g kiszonych ogórków
250 g pomidorów
4 łyżeczki kaparów
200 ml kwaśnej śmietany
1-2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 pęczek koperku
Wartość odżywcza na osobę
- 365 kcal
- 29 g białka
- 14 g tłuszczu
- 29 g węglowodanów
Przygotowanie ok. 20 min.
Przyrządzanie
Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umyć, oczścić i drobno pokroić. Rozgrzać olej w dużym garnku i przysmażyć obrane warzywa , cebulę i zimniaki. Dodać mąkę i sproszkowane grzyby, dołożyć przecier pomidorowy i listek laurowy. Wszystko dokładnie wymieszać dolewając wywar z wołowiny. Gotować ok. 10 min mieszając od czasu do czasu. Filety z ryby umyć ( nie kroić) i włożyć do zupy. Zmniejszyć temperaturę płyty i dusić 10 min ( nie mieszać).
Ogórki pokroić w kostkę, pomidory w ćwiartki. Wyjąć rybę z zupy, pokroić na mniejsze kawałki i rozdzieliś na talerze. Ogórki, pomidory i kapary dodać do zupy i krótko zagotować ( ok. 2 min). Garnek zdjęć z płyty. Kwaśnę śmietanę wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny. dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zalać zupę kawałki ryby na talerzu, posypać koperkiem i serwować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz