niedziela, 15 lipca 2012

Soljanka

Bardzo popularna, konkretna, zawiesista zupa z Rosji



Składniki



1              cebula
400 g      ziemniaków
1              pęczek warzyw do zup
2              łyżki stołowe oleju z oliwek
4              łyżki stołowe mąki
1              łyżeczka rozdrobnionych suszonych grzybów
2              łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1              listek laurowy
1 l            wywaru z wołowiny  ( może być ekstrakt w proszku)
500 g      fileta z karmazyna   ( może być mrożony)
250 g      kiszonych ogórków
250 g      pomidorów
4              łyżeczki kaparów
200 ml   kwaśnej śmietany
1-2          łyżki stołowe sosu sojowego
1              łyżka stołowa soku z cytryny
1              pęczek koperku

Wartość odżywcza na osobę

  • 365 kcal
  • 29 g białka
  • 14 g tłuszczu
  • 29 g węglowodanów

Przygotowanie ok. 20 min.


Przyrządzanie 


Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umyć, oczścić i drobno pokroić. Rozgrzać olej w dużym garnku i przysmażyć obrane warzywa , cebulę i zimniaki. Dodać mąkę i sproszkowane grzyby, dołożyć przecier pomidorowy i listek laurowy. Wszystko dokładnie wymieszać dolewając wywar z wołowiny. Gotować ok. 10 min mieszając od czasu do czasu. Filety z ryby umyć ( nie kroić) i włożyć do zupy. Zmniejszyć temperaturę płyty i dusić 10 min ( nie mieszać).
Ogórki  pokroić w kostkę, pomidory w ćwiartki. Wyjąć rybę z zupy, pokroić na mniejsze kawałki i rozdzieliś na talerze. Ogórki, pomidory i kapary dodać do zupy i krótko zagotować ( ok. 2 min). Garnek zdjęć z płyty. Kwaśnę śmietanę wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny. dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zalać zupę kawałki ryby na talerzu, posypać koperkiem i serwować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz