środa, 28 listopada 2012

Roladki rybne w sosie ziołowym

Delikatny filet i aromatyczne zioła doskonale się uzupełniają


Składniki


500 g  filetów z ryb płastugowatych ( gładzica, flądra, sola zwyczajna)
3        łyżki stoł. soku z cytryny
2        łyżeczki soli ziołowej
3        łyżki stoł. drobno posiekanej melisy ( cytrynowej)
3        łyżki stoł. drobno posiekanego koperku
3        łyżki stoł. drobno posiekanej pietruszki
4        łyżki stoł. drobno zmielonego naturalnego ryżu
4o g  masła
1       korzeń  kopru włoskiego
1       łyżeczka bulionu warzywnego ( w proszku)
120   ml słodkiej śmietany
150   ml wody
150   ml białego wytrawnego wina

Trochę pracochłonne

Wartość odżywcza na osobę
  • 1570kJ/ 375 kcal
  •      24 g białka
  •      21 g tłuszczu
  •      15 g węglowodanów

Przygotowanie: 30 min.

Przyrządzanie


Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i dobrze skropić sokiem z cytryny ( po obu stronach), posypać solą ziołową. Filety posypać mieszanką ziołową( ok. 3/4 zmieszanych ziół), położyć w środku po kawałeczku masła. Filety zrolować i związać wykałaczką. Koper włoski umyć w zimnej wodzie, poćwiartkować, pokroić w cienkie paski i obsmażyć ( na małym ogniu ok. 2- 3 min) w reszcie masła. Wlać wodę, białe wino i bulion warzywny. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Wolno (ciągle mieszając) wsypać zmielony ryż. Zrolowane filety włożyć do wywaru i podusić ok.7 min na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z resztą soku z cytryny i z pozostałą mieszanką ziołową. Garnek zdjąć z płyty, rybę wyłożyć na ciepły półmisek. Sos wymieszać ze śmietaną i doprawić solą ziołową. Sosem polać ryby na półmisku. Serwować z ziemniakami puree i zieloną sałatą. Zamiast ziemniaków, można zaserwować kaszkę ryżową.
W tym celu mielimy ryż naturalny ( można go kupić i zmielić w sklepie z żywnością ekologiczną). Zmielony ryż ugotować i po odparowaniu uformowa w/g własnej fantazji.

Oczywiście nie musimy do sosu dodawać zmielonego ryżu; to jest tylko jeden z wariantów.


  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz