Składniki
500 g filetów z ryb płastugowatych ( gładzica, flądra, sola zwyczajna)
3 łyżki stoł. soku z cytryny
2 łyżeczki soli ziołowej
3 łyżki stoł. drobno posiekanej melisy ( cytrynowej)
3 łyżki stoł. drobno posiekanego koperku
3 łyżki stoł. drobno posiekanej pietruszki
4 łyżki stoł. drobno zmielonego naturalnego ryżu
4o g masła
1 korzeń kopru włoskiego
1 łyżeczka bulionu warzywnego ( w proszku)
120 ml słodkiej śmietany
150 ml wody
150 ml białego wytrawnego wina
Trochę pracochłonne
Wartość odżywcza na osobę
- 1570kJ/ 375 kcal
- 24 g białka
- 21 g tłuszczu
- 15 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie
Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i dobrze skropić sokiem z cytryny ( po obu stronach), posypać solą ziołową. Filety posypać mieszanką ziołową( ok. 3/4 zmieszanych ziół), położyć w środku po kawałeczku masła. Filety zrolować i związać wykałaczką. Koper włoski umyć w zimnej wodzie, poćwiartkować, pokroić w cienkie paski i obsmażyć ( na małym ogniu ok. 2- 3 min) w reszcie masła. Wlać wodę, białe wino i bulion warzywny. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Wolno (ciągle mieszając) wsypać zmielony ryż. Zrolowane filety włożyć do wywaru i podusić ok.7 min na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z resztą soku z cytryny i z pozostałą mieszanką ziołową. Garnek zdjąć z płyty, rybę wyłożyć na ciepły półmisek. Sos wymieszać ze śmietaną i doprawić solą ziołową. Sosem polać ryby na półmisku. Serwować z ziemniakami puree i zieloną sałatą. Zamiast ziemniaków, można zaserwować kaszkę ryżową.
W tym celu mielimy ryż naturalny ( można go kupić i zmielić w sklepie z żywnością ekologiczną). Zmielony ryż ugotować i po odparowaniu uformowa w/g własnej fantazji.
Oczywiście nie musimy do sosu dodawać zmielonego ryżu; to jest tylko jeden z wariantów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz