czwartek, 15 listopada 2012

Kotlety z halibuta w sosie z kaparów

Ryby i sos z kaparów- sprawdzona kombinacja

Składniki


4 filety z halibuta ( ok. 200g )
1 łyżka stoł. octu
1/2 łyżki stoł. soli
1 cebula
250 ml wody
250 ml białego wytrawnego wina
4 ziarnka pieprzu
4 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 łyżki stoł. masła
1 łyżka stoł. mąki
1 łyżka stoł. kaparów
2 łyżki stoł. słodkiej śmietany
1 żółtko
1/2 cytryny ( nie pryskanej)
sok z jednej cytryny, sól, cukier

Łatwe do przygotowania

Wartość odżywcza na osobę
  • 1485 kJ/ 355 kcal
  •      41 g białka
  •      14 g tłuszczu
  •         6 g węglowodanów

Przygotowanie  15 min.
gotowanie           30 min.


Przyrządzanie


Kotlety z halibuta opłukać, osuszyć dobrze spryskać sokiem z cytryny i odstawić na ok. 10 min. Do szerokiego rondla wlewamy wino, wodę i ocet. Dodajemy obraną cebulę, ziarnka pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy i sól, gotujemy ok. 5 min.
Dodajemy kotlety z halibuta i dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Rybę wjąć z wywaru, położyć na półmisek do serwowaniai odstawić w ciepłym miejscu ( lekko rozgrzany piekarnik). Wywar przecedzić. Masło roztopić w garnku, wsypać mąkę i zasmażyć na jasno- brązowy kolor, następnie mieszając, wolno dolewać wywar. Sos zagotować. Dodać kapary i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtko dobrze wymieszać ze śmietaną, wlać trochę gorącego sosu i jeszcze raz dobrze zamieszać, dodać do sosu. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Rybę na półmisku zalać sosem i przystroić plastrami cytryny. Serwować!



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz