Składniki
800 g dorsza ( najlepiej część od ogona)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
100 g szczypiorku
100 g pory
100g marchewki
1 pęczek pietruszki
3 łyżki stoł. masła
50 g wędzonego albo świeżego boczku ( pokrojonego w cienkie paski)
sok z jednej cytryny
szczypta białego mielonego pieprzu
Tanio i bardzo łatwo
Wartość odżywcza na osobę
- 1480 kJ/ 350 kcal
- 38 g białka
- 19 g tłuszczu
- 7 g węglowodanów
Pieczenie ok. 30 min.
Przyrządzanie
Piekarnik rozgrzać do 200° C. Rybę opłukać (w środku i z zewnątrz), osuszyć i dobrze skropić sokiem z cytryny. Wymieszać sól i pieprz i natrzeć dorsza od środka. Skórę posmarować musztardą. Szczypiorek i porę opłukać i pokroić w krążki. Marchewkę obrać i pokroić w podłużne kawałki. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Odpowiednio duży kawałek folii posmarować masłem. Rybę położyć na folii, Wypełnić brzuch połową przygotowanych warzyw, resztą posypać dorsza z wierzchu. Paski boczku i resztę masła położyć na wierzch. Folię luźno zamknąć. Włożyć całość do żaroodpornej formy i włożyć (na środkową półkę) do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 min. Około 10 min. przed końcem otworzyć folię i wyjąć boczek. Zostawić odkrytą rybę aby nabrała koloru. Serwować na folii. Do tego pasują gotowane ziemniaki posypane koperkiem albo pietruszką i świeża sałata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz