czwartek, 22 listopada 2012

Dorsz pieczony w folii

Ryby z folii są zdrowe i naprawdę smakują

Składniki


800 g  dorsza ( najlepiej część od ogona)
1         łyżeczka soli
1         łyżeczka średnio ostrej musztardy
100 g   szczypiorku
100 g   pory
100g    marchewki
1         pęczek pietruszki
3         łyżki stoł. masła
50 g    wędzonego albo świeżego boczku ( pokrojonego w cienkie paski)
sok z jednej cytryny
szczypta białego mielonego pieprzu

Tanio i bardzo łatwo

Wartość odżywcza na osobę
  • 1480 kJ/ 350 kcal
  •     38 g  białka
  •     19 g  tłuszczu
  •       7 g  węglowodanów
Przygotownie ok. 20 min.

Pieczenie      ok. 30 min.


Przyrządzanie


Piekarnik rozgrzać do 200° C. Rybę opłukać (w środku i z zewnątrz), osuszyć i dobrze skropić sokiem z cytryny. Wymieszać sól i pieprz i natrzeć dorsza od środka. Skórę posmarować musztardą. Szczypiorek i porę opłukać i pokroić w krążki. Marchewkę obrać i pokroić w podłużne kawałki. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Odpowiednio duży kawałek folii posmarować masłem. Rybę położyć na folii, Wypełnić brzuch połową przygotowanych warzyw, resztą posypać dorsza z wierzchu. Paski boczku i resztę masła położyć na wierzch. Folię luźno zamknąć. Włożyć całość do żaroodpornej formy i włożyć (na środkową półkę) do rozgrzanego piekarnika.  Piec 30 min. Około 10 min. przed końcem otworzyć folię i wyjąć boczek. Zostawić odkrytą rybę aby nabrała koloru. Serwować na folii. Do tego pasują gotowane ziemniaki posypane koperkiem albo pietruszką i świeża sałata.



 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz