środa, 24 października 2012

Koktajl z Matjasa

Świetna przekąska dla gości i rodziny


Składniki


  • 4          filety z matjasa
  • 150 g   ugotowanego selera
  • 1           jabłko
  • 2           jajka ugotowane na twardo
  • 1           łyżka stoł. octu winnego
  • 1/2        łyżeczki ostrej musztardy
  • 1           łyżka stoł. oliwy z oliwek
  • 1           cebula ( drobno pokrojona)
  • 1           łyżka stoł. przecieru     pomidorowego
  • 1            cytryna na sok
  • parę kropli tabasco, sól, pieprz, cukier

Tanio i łatwo

Wartość odrzywcza na osobę
  • 940 kJ/ 225 kcal
  •    12 g   białka
  •    14 g   tłuszczu
  •    11 g   węglowodanów

Przygotowanie ok. 30 min.

Filety zamoczyć na ok. 20 min. w zimnej wodzie, następnie osuszyć i pokroić w kostkę. Selera i obrane jabłko także pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny i rozdrobnione  żółtko z jajek. Ocet, olej, przecier, musztardę dobrze wmieszać, dodać parę kropel tabasco, doprawić, dodać drobno pokrojoną cebulkę i dodać do matjasa. Przystroić pociętym w wąskie paski białkiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz