środa, 3 października 2012

Filet z dorsza panierowany z dodatkami

Danie znane, proste i bardzo smaczne




Składniki


4                                 kawałki fileta z dorsza ( ok. 800 g)
2 łyżeczki                    ostrej musztardy
3 łyżki stoł.                  mąki
4 łyżki stoł.                  bułki tartej
1                                 jajko
5 łyżek stoł.                 masła
sok z jednej cytryny
400 g                            pomidorów
500 g                            brokułów
1                                  cebula
2 łyżki stoł.                   soku z cytryny ( do warzyw)
1/8 l                              wody
1 cytryna nie pryskana chemicznie
sól, czarny świerzo zmielony pieprz


Łatwo i tanio

Wartość odżywcza na osobę

  • 1775 kcal/ 425 kJ
  • 43 g białka
  • 18 g tłuszczu
  • 22 g węglowodanów

Czas przygotowania: 30 min.

Przyrządzanie


Fileta z dorsza opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i dobrze natrzeć sokiem z 1 cytryny, zostawić na parę minut w marynacie. Osuszyć, posmarować musztardą i posolić. Następnie obtoczyć w mące, zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Panierowanego fileta usmażyć na rozgrzanym maśle (2 łyżki stoł.), ok. 5 min z każdej strony. Położyć na gorącym półmisku i odstawić w ciepłym miejscu (piekarnik). Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Łyżkę masła rozgrzać w garnku i włożyć pomidory. Przyprawić solą i pieprzem.Na każdego pomidora położyć kawałeczek masła. Dusić ok. 10 min. Brokuły obmyć, oczyścić i osuszyć, oddzielić kwiaty od twardych łodyg. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle. Do cebuli dołożyć brokuły, przyprawić. Wlać 1/8 l wody i sok z cytryny trochę poddusić ( ok. 10 min). Warzywami obłożyć ryby na półmisku, przystroić ćwiartkami cytryny. Serwować z frytkami albo z ziemniakami.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz