Składniki
500 g pomidorów ( mogą być pomidory z puszki)
500 g czerwonej papryki
3 cebule
3 ząbki czosnku
6 łyżek stoł. oleju z oliwek
100 g ryżu ( zamiast ryżu mogę być ziemniaki- ok. 500 g )
1 l wody ( można dodać 1/2 l wody i 1/2 l wywaru rybnego)
500 g filetów rybnych ( karmazyn, czarniak, dorsz, morszczuk...)
1 łyżka stoł. soku z cytryny
1 łyżeczka rozmarynu ( świeży albo suszony)
1 łyżka stoł. pociętego szczypiorku i pietruszki
sól i pieprz
Prosta w przgotowaniu, bardzo smaczna zupa
Wartość odżywcza na osobę
- 1860kJ/ 445 kcal
- 28 g białka
- 20 g tłuszczu
- 34 g węglowodanów
gotowanie: 30 min.
Przyrządzanie
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dołożyć paprykę, pomidory i ryż i wszystko ok. 5 min mocno przysmażyć. Wlać wodę ( wywar z ryby), gotować ok. 25 min. Rybę opłukać w zimnej wodzie, spryskać sokiem z cytryny i pokroić w kawałki. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Na koniec wsypać szczypiorek i pietruszkę i przyprawić solą i pieprzem. Serwować z białym pieczywem.
Uwaga!
Jeśli ktoś lubi ostrą kuchnię może dodać dwa strączki chili.
Można z powodzeniem dodać ok. 150 ml białego wytrawnego wina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz