środa, 31 października 2012

Hiszpańska zupa rybna

Hiszpańska wersja Bouillabaise

Składniki


500 g                pomidorów ( mogą być pomidory z puszki)
500 g                czerwonej papryki
3                      cebule
3                      ząbki czosnku
6 łyżek stoł.      oleju z oliwek
100 g                ryżu ( zamiast ryżu mogę być ziemniaki-  ok. 500 g )
1 l                    wody ( można dodać 1/2 l wody i 1/2 l wywaru rybnego)
500 g                filetów rybnych ( karmazyn, czarniak, dorsz, morszczuk...)
1 łyżka stoł.      soku z cytryny
1 łyżeczka        rozmarynu ( świeży albo suszony)
1 łyżka stoł.      pociętego szczypiorku i pietruszki
sól i pieprz

Prosta w przgotowaniu,  bardzo smaczna zupa

Wartość odżywcza na osobę
  • 1860kJ/ 445 kcal
  •     28 g białka
  •     20 g tłuszczu
  •     34 g węglowodanów
Przgotowanie: 20 min.
gotowanie:       30 min.

Przyrządzanie


Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dołożyć paprykę, pomidory i ryż i wszystko ok. 5 min mocno przysmażyć. Wlać wodę ( wywar z ryby), gotować ok. 25 min. Rybę opłukać w zimnej wodzie, spryskać sokiem z cytryny i pokroić w kawałki. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Na koniec wsypać szczypiorek i pietruszkę i przyprawić solą i pieprzem. Serwować z białym pieczywem.

Uwaga! 
Jeśli ktoś lubi ostrą kuchnię może dodać dwa strączki chili.
Można z powodzeniem dodać ok. 150 ml białego wytrawnego wina






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz