poniedziałek, 7 stycznia 2013

Patelnia rybna

Danie jakby stworzone dla ryb dorszowatych

Składniki


250 g                       cebuli
200 g                       pieczarek
500 g                       ryby ( dorsz, czarniak, mintaj...)
  50 g                       masła
1     łyżeczka           soli
2     łyżki stoł.          soku z cytryny
1     łyżka stoł.         drobno posiekanej pietruszki
1     kg                    ziemniaków
1    łyżka stoł.          ziaren kopru
1    łyżka stoł.          rosołku warzywnego ( w proszku)
2                             pomidory ( mogą być z puszki)
1    łyżka stoł.          drobno posiekanego koperku

Recepta na danie główne. Łatwa do przygotowania

Wartość odżywcza na osobę
  • 1715 kJ/ 410 kcal
  •      30 g białka
  •      11 g tłuszczu
  •      48 g węglowodanów

Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie:       20 min.

Przyrządzanie

Cebulę obrać i pokroić w krążki. Zeszklić na maśle na (dużej!) patelni. Przełożyć z patelni na talerz i zostawić na boku. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na patelni pod przykryciem z posiekaną pietruszką i łyżką soku z cytryny. Posolić do smaku. Przełożyć do talerza. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki i ułożyć warstwami (na przemian) z cebulą. Posypać ziarnkami kopru i rosołkiem warzywnym. Rybę opłukać, posolić, skropić resztą soku z cytryny, podzielić na cztery równe porcje i położyć na ziemniaki w patelni. Posypać duszonymi pieczarkami wlać ok. 100 ml wody i całość dusić pod przykryciem ok. 20 min. Gotowe danie posypać koperkiem i przystroć ćwiarteczkami z pomidora. Serwować na patelni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz