Składniki
250 g cebuli
200 g pieczarek
500 g ryby ( dorsz, czarniak, mintaj...)
50 g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżki stoł. soku z cytryny
1 łyżka stoł. drobno posiekanej pietruszki
1 kg ziemniaków
1 łyżka stoł. ziaren kopru
1 łyżka stoł. rosołku warzywnego ( w proszku)
2 pomidory ( mogą być z puszki)
1 łyżka stoł. drobno posiekanego koperku
Recepta na danie główne. Łatwa do przygotowania
Wartość odżywcza na osobę
- 1715 kJ/ 410 kcal
- 30 g białka
- 11 g tłuszczu
- 48 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Przyrządzanie
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Zeszklić na maśle na (dużej!) patelni. Przełożyć z patelni na talerz i zostawić na boku. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na patelni pod przykryciem z posiekaną pietruszką i łyżką soku z cytryny. Posolić do smaku. Przełożyć do talerza. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki i ułożyć warstwami (na przemian) z cebulą. Posypać ziarnkami kopru i rosołkiem warzywnym. Rybę opłukać, posolić, skropić resztą soku z cytryny, podzielić na cztery równe porcje i położyć na ziemniaki w patelni. Posypać duszonymi pieczarkami wlać ok. 100 ml wody i całość dusić pod przykryciem ok. 20 min. Gotowe danie posypać koperkiem i przystroć ćwiarteczkami z pomidora. Serwować na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz