środa, 23 stycznia 2013

Okoń morski w czerwonym sosie

Typowe danie do przygotowania w woku, albo w dużej patelni.

 Składniki


600 g       fileta z okonia morskiego ( może być karmazyn, sandacz, loup de mer)
2             szalotki
2             łyżki stoł. mąki kartoflanej albo kukurydzianej
1             łyżeczka soli
3             łyżki stoł. oleju arachidowego ( z orzeszków ziemnych)
150 ml     wody
1/2          łyżeczki bulionu w proszku
2             łyżki stoł. przecieru pomidorowego
4             łyżki stoł. keczupu
2             łyżki stoł. wytrawnej sherry

Specjalność z Chin. Łatwe do przygotowania

Wartość odżywcza na osobę

  • 220 kcal/ 920 kJ
  •   27 g białka
  •     8 g tłuszczu
  •     9 g węglowodanów

Przygotowanie: 35 min.

Przyrządzanie


Filety z ryby opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ( ok.3 x 5 cm duże i 0,5 cm grube). Szalotki obrać i zetrzeć na tarce. Mąkę ( 2 łyżki stoł.) wymieszać z solą ( 1/2 łyżeczki) i obtoczyć w niej rybę. Rozgrzać mocno olej w woku ( może być też duża patelnia) i obsmażyć kawałki ryby ok. 2- 3 min. Rybę wyjąć i odstawić w ciepłym miejscu Resztę mąki wymieszać z wodą i wlać do woka, zagotować. Dodać bulion w proszku, starte szalotki, przecier pomidorowy, keczup. Dobrze wymieszać i zagotować. Sos doprawić solą i sherry. Dodać rybę i poddusić ( nie gotować). Serwować z ryżem.
Uwaga: Zamiast szalotki, można użyć drobno pokrojonego szczypiorku. Smażymy go w oleju po rybie  a reszta przebiega jak w przepisie powyżej.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz