Składniki
600 g fileta z okonia morskiego ( może być karmazyn, sandacz, loup de mer)
2 szalotki
2 łyżki stoł. mąki kartoflanej albo kukurydzianej
1 łyżeczka soli
3 łyżki stoł. oleju arachidowego ( z orzeszków ziemnych)
150 ml wody
1/2 łyżeczki bulionu w proszku
2 łyżki stoł. przecieru pomidorowego
4 łyżki stoł. keczupu
2 łyżki stoł. wytrawnej sherry
Specjalność z Chin. Łatwe do przygotowania
Wartość odżywcza na osobę
- 220 kcal/ 920 kJ
- 27 g białka
- 8 g tłuszczu
- 9 g węglowodanów
Przygotowanie: 35 min.
Przyrządzanie
Filety z ryby opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ( ok.3 x 5 cm duże i 0,5 cm grube). Szalotki obrać i zetrzeć na tarce. Mąkę ( 2 łyżki stoł.) wymieszać z solą ( 1/2 łyżeczki) i obtoczyć w niej rybę. Rozgrzać mocno olej w woku ( może być też duża patelnia) i obsmażyć kawałki ryby ok. 2- 3 min. Rybę wyjąć i odstawić w ciepłym miejscu Resztę mąki wymieszać z wodą i wlać do woka, zagotować. Dodać bulion w proszku, starte szalotki, przecier pomidorowy, keczup. Dobrze wymieszać i zagotować. Sos doprawić solą i sherry. Dodać rybę i poddusić ( nie gotować). Serwować z ryżem.
Uwaga: Zamiast szalotki, można użyć drobno pokrojonego szczypiorku. Smażymy go w oleju po rybie a reszta przebiega jak w przepisie powyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz