piątek, 28 grudnia 2012

Zupa z węgorza

Zupa z ryb słodkowodnych dla smakoszy


Składniki


750 g     świeżego węgorza
0.75 l     wody
0.5  l      białego wytrawnego wina
½          łyżeczki soli
1           cytryna ( nie pryskana)
1           łyżka stoł. Mąki
2           łyżki stoł. Masła
2           łyżki stoł. Kaparów
1           łyżka stoł. Świeżej posiekanej pietruszki
1           łyżka stoł. Soku z cytryny
2           żółtka
150 ml   słodkiej śmietany
szczypta soli, białego pieprzu i cukru

Specjalność z Holandii

Wartość odżywcza na osobę

2110 kJ/ 505 kcal
    20 g białka
    43 g tłuszczu
      3 g węglowodanów

Przygotownie:10 min.
gotowanie: 20 min.

Przyrządzanie


Węgorza dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do osolonej wody i zagotować. Gotować 15 min. zbierając ciągle gromadzącą się pianę. Dolać wino i plasterki z połowy cytryny. Dusić ok. 5 min. Rybę wyjąć z wywaru, oddzielić ości i postawić w ciepłym miejscu ( lekko podgrzany piekarnik). Wywar przecedzić. Mąkę zasmażyć na maśle dolać wywar, dobrze wymieszać i zagotować. Dodać kapary i posiekaną pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszać ze śmietaną, dolać trochę ciepłego wywaru, wymieszać i wlać powoli do zupy ( ciągle mieszając). Kawałki węgorza i plasterki z reszty cytryny dodaś do zupy. Można też przystroić cienkimi paseczkami skórki z cytryny. Zupy więcej nie gotować, ale serwować na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz