Składniki
750 g świeżego węgorza
0.75 l wody
0.5 l białego wytrawnego wina
½ łyżeczki soli
1 cytryna ( nie pryskana)
1 łyżka stoł. Mąki
2 łyżki stoł. Masła
2 łyżki stoł. Kaparów
1 łyżka stoł. Świeżej posiekanej pietruszki
1 łyżka stoł. Soku z cytryny
2 żółtka
150 ml słodkiej śmietany
szczypta soli, białego pieprzu i cukru
Specjalność z Holandii
Wartość odżywcza na osobę
2110 kJ/ 505 kcal
20 g białka
43 g tłuszczu
3 g węglowodanów
Przygotownie:10 min.
gotowanie: 20 min.
Przyrządzanie
Węgorza dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do osolonej wody i zagotować. Gotować 15 min. zbierając ciągle gromadzącą się pianę. Dolać wino i plasterki z połowy cytryny. Dusić ok. 5 min. Rybę wyjąć z wywaru, oddzielić ości i postawić w ciepłym miejscu ( lekko podgrzany piekarnik). Wywar przecedzić. Mąkę zasmażyć na maśle dolać wywar, dobrze wymieszać i zagotować. Dodać kapary i posiekaną pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszać ze śmietaną, dolać trochę ciepłego wywaru, wymieszać i wlać powoli do zupy ( ciągle mieszając). Kawałki węgorza i plasterki z reszty cytryny dodaś do zupy. Można też przystroić cienkimi paseczkami skórki z cytryny. Zupy więcej nie gotować, ale serwować na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz