Składniki
1 mały mrożony homar
½ pęczka koperku
50 g majonezu
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ cytryny
4 gałązki kopru
sok z połówki cytryny
parę listków sałaty ( wolny wybór)
szczypta soli i cukru
Łatwo do przygotowania, trochę drogie
Wartości odżywcze na osobę
- 630nkJ/ 150 kcal
- 4 g białka
- 13 g tłuszczu
- 3 g węglowodanów
Czas rozmrożenia: 12 godz.
Przygotowanie : 20 min
Przyrządzanie
Homara wyjąć z opakowania i zostawić w lodówce do rozmrożenia. Po rozmrożeniu oddzielić mięso i pokroić w cienkie plasterki. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Sok z cytryny wymieszać z majonezem i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pokrojone mięso z homara wymieszać z sosem i posiekanym koperkiem. Liście sałaty umyć i osuszyć. Wyłożyć nimi koktajlówki. Włożyć koktajl z homara, perzystroić gałązkami koperku i połówkami plasterków cytryny. Można też jako dekoracji użyć szczypce z homara.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz