poniedziałek, 17 grudnia 2012

Koktajl z homara

Coś dla ludzi z rozwiniętym zmysłem smaku

Składniki


1         mały mrożony homar
½        pęczka koperku
50 g    majonezu
½        łyżeczki białego mielonego pieprzu
½        cytryny
4         gałązki kopru
sok z połówki cytryny
parę listków sałaty ( wolny wybór)
szczypta soli i cukru

Łatwo do przygotowania, trochę drogie

Wartości odżywcze na osobę
  • 630nkJ/ 150 kcal
  •      4 g białka
  •    13 g tłuszczu
  •      3 g węglowodanów

Czas rozmrożenia: 12 godz.
Przygotowanie : 20 min




Przyrządzanie


Homara wyjąć z opakowania i zostawić w lodówce do rozmrożenia. Po rozmrożeniu oddzielić mięso i pokroić w cienkie plasterki. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Sok z cytryny wymieszać z majonezem i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pokrojone mięso z homara wymieszać z sosem i posiekanym koperkiem. Liście sałaty umyć i osuszyć. Wyłożyć nimi koktajlówki. Włożyć koktajl z homara, perzystroić gałązkami koperku i połówkami plasterków cytryny. Można też jako dekoracji użyć szczypce z homara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz