piątek, 29 czerwca 2012

Zimna zupa z raków

Nieskomplikowana, ale bardzo smaczna zupa, którą można z powodzeniem zaserwować na specjalną okazję!

 

Składniki


40 g   masła
2        łyżki stołowe mąki
3/4 l  wywaru drobiowego
4        łyżki stołowe pasty z raków
2        łyżki stołowe Brandy ( Winiak)
1        szczypta pieprzu Cayenne
1        pojemnik słodkiej śmietany ( 200 ml)
50 g   ryżu
1/2 l   wody
1         szczypta soli
120 g mięsa z raków ( może być z puszki)
1         pęczek kopru

Łatwa do przygotowania


Na osobę przypada ok. 
  • 360 kcal 
  • 15g białka
  • 72 g tłuszczu
  • 20 g węglowodanów
Przygotowanie ok. 1,5 godz.

Przyrządzanie 

Masło roztopić  w garnku, dosypać mąki i podsmażyć ( powinno mieć jasno- żółty kolor ). Dolać wywaru z drobiu, zagotować. Zdjąć z płyty i dodać pastę z raków mieszając intensywnie trzepaczką i znowu krótko zagotować. Dodać winiak i pieprz cayenne. Przelać do półmiska i dodać 4 łyżki śmietany, ostrożnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Ryż opłukać w zimnej wodzie. Zagotować osoloną wodę i Wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ok. 20 min, następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Resztę śmietany mocno ubić. Mięso z raków ( jeżeli konieczne) pokroić na małe kawałki i rozdzielić wraz z ryżem na cztery talerze. Zalać ostudzoną zupą i położyć na wierzch kulkę z ubitej śmietany. Przystroić gałązką kopru i serwować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz