Nieskomplikowana, ale bardzo smaczna zupa, którą można z powodzeniem zaserwować na specjalną okazję!
Składniki
40 g masła
2 łyżki stołowe mąki
3/4 l wywaru drobiowego
4 łyżki stołowe pasty z raków
2 łyżki stołowe Brandy ( Winiak)
1 szczypta pieprzu Cayenne
1 pojemnik słodkiej śmietany ( 200 ml)
50 g ryżu
1/2 l wody
1 szczypta soli
120 g
mięsa z raków ( może być z puszki)
1 pęczek kopru
Łatwa do przygotowania
Na osobę przypada ok.
- 360 kcal
- 15g białka
- 72 g tłuszczu
- 20 g węglowodanów
Przygotowanie ok. 1,5 godz.
Przyrządzanie
Masło roztopić w garnku, dosypać mąki i podsmażyć ( powinno mieć jasno- żółty kolor ). Dolać wywaru z drobiu, zagotować. Zdjąć z płyty i dodać pastę z raków mieszając intensywnie trzepaczką i znowu krótko zagotować. Dodać winiak i pieprz cayenne. Przelać do półmiska i dodać 4 łyżki śmietany, ostrożnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Ryż opłukać w zimnej wodzie. Zagotować osoloną wodę i Wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ok. 20 min, następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Resztę śmietany mocno ubić. Mięso z raków ( jeżeli konieczne) pokroić na małe kawałki i rozdzielić wraz z ryżem na cztery talerze. Zalać ostudzoną zupą i położyć na wierzch kulkę z ubitej śmietany. Przystroić gałązką kopru i serwować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz