Składniki
1 cebula
0.5 l wody
125 ml octu
2 łyżki stoł. cukru
4 ziarna jałowca ( szyszkojagody)
8 filetów z matjasa
1 pomańcza ( bez chemii)
125 ml śmietany
1 szalotka
2 łyżeczki musztardy ( średnio ostrej)
1 łyżczka musztardy ostrej
Specjalność z Danii. Trochę pracochłonna.
Wartość odżywcza na osobę.
- 1820 kJ/ 435 kcal
- 18g białka
- 33g tłuszczu
- 17 g węglowodanów
Przygotowanie ok. 40 min. Czas marynowania 1 dzień.
Przyrządzanie
Cebulę obrać, pokroić w krążki, zagotować w wodzie z dodatkiem octu, cukru i ziaren jałowca. Dobrze ostudzić. Filet z matjasa pokroić na kawałki ( ok. 2- 3 cm), włożyć do marynady i zostawić pod przykryciem na 24 godz w lodówce.
Marynadę odlać. Pomarańczę umyć i obrać. Robimy to trochę inaczej. Ostrym nożem obieramy tylko cienką ( pomarańczową) skórkę, którą następnie kroimy na bardzo cienkie paski ( Julienne). Następnie usuwamy białą wewnętrzną warstwę i kroimy pomarańczę w krążki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
Filety z matjasa mieszamy razem z ćwiartkami pomarańczy i marynowaną cebulą. Posypujemy Julinne. Śmietanę mocno ubić. Szalotkę obrać i bardzo drobno posiekać i razem z musztardą dodać do śmietany, ostrożnie wymieszać. Gotową pastę dodać do matjasa. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz