piątek, 14 września 2012

Matjas w sosie musztardowym

Doskonała pikantna sałatka na każdą okazję




Składniki


1                     cebula
0.5 l               wody
125 ml           octu
2 łyżki stoł.  cukru
4 ziarna        jałowca ( szyszkojagody)
8                      filetów z matjasa
1                      pomańcza ( bez chemii)
125 ml           śmietany
1                      szalotka
2 łyżeczki      musztardy ( średnio ostrej)
1 łyżczka       musztardy ostrej

Specjalność z Danii. Trochę pracochłonna.

Wartość odżywcza na osobę.
  • 1820 kJ/ 435 kcal
  • 18g białka
  • 33g tłuszczu
  • 17 g węglowodanów

Przygotowanie ok. 40 min. Czas marynowania 1 dzień.

Przyrządzanie


Cebulę obrać, pokroić w krążki, zagotować w wodzie z dodatkiem octu, cukru i ziaren jałowca. Dobrze ostudzić. Filet z matjasa pokroić na kawałki ( ok. 2- 3 cm), włożyć do marynady i zostawić pod przykryciem na 24 godz w lodówce.
Marynadę odlać. Pomarańczę umyć i obrać. Robimy to trochę inaczej. Ostrym nożem obieramy tylko cienką ( pomarańczową) skórkę, którą następnie kroimy na bardzo cienkie paski ( Julienne). Następnie usuwamy białą wewnętrzną warstwę i kroimy pomarańczę w krążki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
Filety z matjasa mieszamy razem z ćwiartkami pomarańczy i marynowaną cebulą. Posypujemy Julinne. Śmietanę mocno ubić. Szalotkę obrać i bardzo drobno posiekać i razem z musztardą dodać do śmietany, ostrożnie wymieszać. Gotową pastę dodać do matjasa. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz