czwartek, 6 lutego 2014

Filet rybny z ziemniakami

Łatwy przepis na rybę smażoną

smażony filet z dorsza z ziemniakami


Składniki ( 4 osoby)

  • 800 g  ziemniaków
  • 750 g  fileta z dorsza ( albo inne dorszowate: Błękitek, czarniak, plamiak...)
  • 40   g  mąki
  • 1     łyżka stoł. oleju
  • 1     pęczek szczypiorku
  • 1     łyżeczka masła
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 200 g  kwaśnej śmietany ( jak ktoś chce mniej tłuszczu to np: Rama Cremefine)
  • 1     pęczek koperku
  • 2     łyżki stoł. musztardy
  • 1     cytrynę ( niepryskaną- sklepy ze zdrową żywnością)
  • sól, pieprz, sok z cytryny


Naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa


Wartości odżywcze na osobę
  • 470 kcal
  •   40 g białka
  •   16 g tłuszczu
  •   41 g węglowodanów

Przyrządzanie

Ziemniaki obrać i podzielić na pół. Zagotować w osolonej wodzie ( ok. 25 min).
Filety rybne umyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę ( ok. 2 cm), przyprawić solą, pieprzem, spryskać sokiem z cytryny i obtoczyć w mące.
Przygotowaną rybę usmażyć na oleju (ok. 4 min). Wyjąć z patelni i postawić w ciepłym miejcu ( piekarnik). Szczypiorek usmażyć na maśle, wsypać resztę mąki, zrobić zasmażkę i wlać wywar warzywny ( nie zapomnieć; intensywnie mieszać, żeby nie było klusek),  dodać śmietanę i zagotować. Dołożyć część drobno posiekanego koperku ( 3/4) i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem.Usmażoną rybę włożyć ostrożnie do przygotowanego sosu. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. Przystroić plasterkami cytryny. Serwować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz