
Galgant ma zastosowanie zarówno jako świeży, a także suszony. Świeży jest delikatniejszy w smaku od imbiru. I można go, po uprzednim usunięciu wierzchniej skórki, drobno posiekać albo pokroić w plasterki. Świeży galgant pachnie podobnie jak imbir z domieszką zapachu drzew iglastych. Można go przechowywać ( nawet kilka tygodni) szczelnie zapakowanego w woreczki foliowe w lodówce. Galgant suszony ( proszek) pachnie bardzo intensywnie i ma świeży, pieprzny smak. Dobrze zamknięty może być przechowywany ok. 1 rok. Jest bardzo szeroko stosowany do przyprawiania mięsa, a także do deserów azjatyckich. W Tajlandii, Malaizji, Indonezji i Singapurze jest galgant szeroko stosowany jako zamiennik imbiru. Jest podstawową przyprawą popularnej tajskiej zupy z mleka kokosowego Tom kha gai. Ale i w Europie ma coraz większe znaczenie. Na pewno możemy go smakować w Nasi- goreng. Stosuje się go produkcji likierów ziołowych, a także dodaje do pierników. Galgant pobudza apetyt i ma własności lecznicze. Stosuje się go jako środek przeciwgorączkowy i lek na przeziębienia.
![]() |
Tom kha gai |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz